S’asseu davant la tele amb la fe del convers, nou amo i senyor d’una graella digital que depassa de llarg el clàssic registre de canals d’un únic dígit, allò del cada cosa al seu lloc i un lloc per cada cosa, on TVE1 era l’1, la 2 era el 2 i anar fent, per bé que salvaguardant la particularitat regional tot encabint en quart lloc el canal 33 i desplaçant antena3 fins al 6.

Convençut per les proclames de l’adveniment de l’apagada analògica i enganyat per una alta definició que tornarà a pagar, ara s’enjogassa a mans plenes davant la il·lusió d’una nova forma de veure la televisió, indecís davant l’oferta espectacular de més de tres dotzenes de canals.

És clar, però, que el mateix partit de futbol li apareix en tres canals; bé, pot seguir-lo tant en català com en castellà i, fins i tot, sorprendre’s amb com d’intel·ligible pot resultar-li una llengua tan estranya com el valencià. També en les ones locals i en les que arriben del Maresme enllà se li dupliquen i tripliquen els telemonegals i tants d’altres.

Si comptant a l’engròs no acaba d’entendre d’on sortirà tant de pastís per repartir entre tant canal, en el cas dels casolans encara més, i es pregunta si no n’hi hagués hagut prou amb rentar una mica la cara a aquest entranyable i inalterable aspecte d’estar per casa de TV Mataró que, tot sigui dit, li talla de soca-rel qualsevol sensació d’immergir-se en una nova dimensió tecnològica.

Graella amunt, recupera poc a poc aquell avorriment tant conegut i dubta que l’encant de la TDT consisteixi en disposar d’un, dos, tres, quatre canals de televenda, o de la reiteració soporífera d’absurds concursos escurabutxaques, de l’enèsim capítol dels Simpson o de l’etern concurs d’en Fermí Fernàndez.

I, òbviament, lluny de sembrar per nous paradigmes, ningú renuncia a seguir omplint espais amb la subhasta habitual de les misèries humanes. Ara, però, amb nitidesa digital, infal·lible i obscena, que li confirma que aquesta nova realitat post-analògica continua sent més anal que lògica. S’aixeca i tanca la tele, convençut que mai tanta tecnologia havia servit per tan poc.